Stoommachine modellen

Het Mechanisch Erfgoed Centrum heeft ongeveer  80 modelstoommachines.

Gebouwd door Johan Sieders.

Toen in 1982 Johan Sieders met de VUT ging, wilde hij wat gaan doen, en het was dan ook niet zo’n wonder dat het iets zou worden met stoom, omdat hij daar een groot deel van zijn leven mee te maken had gehad.

Het eerste stoommachientje dat hij maakte was een bouwpakket. Dat was al in een paar weken af, maar gaf niet de voldoening die hij had beoogd. 

Via een paar hobby bladen waar meer complete, echte stoommachine in stond gaf hem een nieuw gevoel, en zij tegen zichzelf, dat wil ik maken. En zo is de modelbouw verslaving begonnen. Hij kocht een draaibank en wat andere belangrijke machines, waar hij van alles op kon maken. Hij bezocht beurzen en stoomdagen om zijn machientjes te laten zien.

Johan Sieders werd op 21 juni 1920 geboren te Hoogeveen. Na de lagere school ging hij naar de ambachtschool en leerde voor machinebankwerker. Hij trouwde op 29 december 1943 in Hoogeveen met Alida Kleine, zijn beroep was bankwerker. Na de oorlog werkte hij bij een melkfabriek in Hoogeveen en later als machinist bij melkfabriek “Juliana” in Hasselt. Daarna bij “Zwarte Kip” in Hattem, toen het bedrijf in 1982 ging verhuizen naar Zoetermeer ging hij met vervroegd pensioen. Johan overleed op 27 januari 2005 te Hattem, op 84 jarige leeftijd.

Download
Lees hier meer over Johan Sieders en zijn hobby in, van stoom naar elektra
Van stoom naar elektra.pdf
Adobe Acrobat document 49.2 KB

Enkele foto’s  en beschrijving

Een aantal van deze machines zijn gemodificeerd door T. Sipma. Sommige onderdelen zijn vervangen om de machine goed te laten werken.


Deze machine is een kopie van de 1 cilinder, horizontale, dubbelwerkende expansiemachine “d’ Olde Mesiene” in het stoomgemaal Mastenbroek.

Deze modelstoommachine is uitgeleend aan stoomgemaal  “d’ Olde Mesiene”  Kamperzeedijk  7  Genemuiden.

http://www.stoomgemaal.nl/

 

Om een indruk te krijgen van de omvang, zo is de diameter van het vliegwiel 440mm. Diameter vliegwiel van de echte machine in het gemaal heeft een diameter van 7,50 meter, dat is uitzonderlijk groot.


Om de kleppen op hun zitting te drukken wordt gebruikt gemaakt van gewichten.


Een stoommachine met een pomp. De kruk schuift in een gleuf (sleufkruis hoofd) heen en weer. Er is bij deze methode geen lijbaan nodig om een rechtlijnige beweging te krijgen.


Een enkelwerkend 2 cilinder stoommachine die op een motor lijkt, deze werd mogelijk gebruikt in stoomauto’s. Vaak was het een compound machine en met drie cilinders dus een tripel expansie machine.


Een oscillerende stoommachine met 1cilinder, plaat rechts. Machines met meerdere cilinders kwamen ook voor. Deze werden vaak gebruikt op rader schepen. Het voordeel van deze oscillerende stoommachines zijn: dat ze weinig ruimte in de hoogte nodig hebben.


Bromo stoommachine. een horizontale, 1 cilinder , dubbelwerkende stoommachine.

Werd geplaatst in fabrieken, werkplaatsen en elektriciteitcentrales.  Kon voor veel toepassingen gebruikt worden.  De machine was uitgevoerd met een regulateur om het toerental te regelen. Het model is in 1980 gebouwd; het tekeningnummer = 60.01.018.


Een oscillerende watermotor.

De watermotor is een motor, die met de druk van het water uit de waterpijpleiding wordt aangedreven. De cilinder maakt een slingerde beweging. Het drukwater van een waterpijpleiding drijft de zuiger aan. De motoren van het water zijn betrekkelijk goedkoop in aanschaf en onderhoud. De eenvoudige controle maakte de watermotor duurzaam en goedkoop. De grote waterconsumptie veroorzaakte nochtans hoge bedrijfskosten.


Liggende stoommachine met 1. cilinder en een buitenlade bakschuif.

Deze is bijzonder geschikt als voorbeeld voor scholen.


Foto gallery



NEEM CONTACT OP:

MECHANISCH ERFGOED CENTRUM

TELEFOON: 0321-325 139

ADRES: Dronterweg 29 8251 PA Dronten

 

MEC FEBRUARI 2022