Venz fabriek

Bij het Mechanisch Erfgoed Centrum te Dronten staan 2 machines, die afkomstig zijn van de Venz fabriek uit Vaassen.

Een drageer machine, om een glansend suikerlaagje op de hagelslag te sproeien, een een amandelpers, met rollen van graniet,  voor het maken van marchepein.

Zie hieronder voor een filmpje over de werking van zo'n pers

Bio bakker Gerard Hardeman maakt zelf zijn amandelspijs, bitterkoekjesspijs, en marsepein. Zo'n bakker vind je verder nergens meer en dat verschil proef je!


Geschiedenis

  

Het begon allemaal met Hendrik de Vries eind 19e eeuw. In 1890 begint hij in Amsterdam een groothandel in chocolade en suikerwerk. Vier jaar later, in 1894, wordt zijn tweede zoon Gerard geboren.  

Uit de naam de Vries EN Zonen is toen de naam Venz ontstaan.  

 

Wanneer Gerard 15 jaar is, begint hij bij zijn vader in de zaak. Gerard richt zich op de productie van chocolade en suikerwerk. Het bedrijf loopt zo goed dat in 1928 al vier panden nodig zijn om alles te kunnen maken. Omdat ze alles onder één dak willen maken, gaan ze op zoek naar een grotere Venz fabriek. In 1930 wordt deze fabriek in Vaassen (Gelderland) geopend. In het begin wordt in deze fabriek alleen suikerwerk, zoals lolly's en borstplaat gemaakt. Enkele jaren later begint ook de productie van chocolade repen, tabletten en bonbons.

Venz maakt sinds 1936 chocolade hagelslag. 

  

Gerard, door iedereen meneer Ger genoemd, heeft in die tijd vele avonden in zijn keuken doorgebracht. Hij is namelijk op zoek naar korreltjes die heel mooi glanzen en die natuurlijk van echte chocolade zijn. Eindelijk heeft hij het goede 'recept' gevonden. Maar nu moet alles nog in het 'groot' gemaakt worden. Er waren in die tijd nog geen machines te koop waarmee hagelslag gemaakt kon worden. Venz heeft die machines toen maar zelf uitgevonden. Venz-hagelslag wordt door de klanten erg lekker gevonden en is daarom spoedig een groot succes.

Na de Tweede Wereldoorlog neemt de vraag naar chocolade enorm toe. De chocolademachines in de fabriek kunnen de vraag niet meer bijbenen. Daarom worden er nieuwe machines gekocht. Met het verkopen van chocolade wordt meer winst gemaakt dan met het verkopen van snoep. Daarom stopt Venz in de jaren zestig met het maken van snoep. Zij maken dan dus nog wel chocolade repen, tabletten en chocolaatjes zoals de bekende 'kattetongen'.

Reclame

In de jaren 50 à 60 werd door Venz in Nederland onder meer Ibbeltje, een creatie van Annie M.G. Schmidt, ingezet om meer hagelslag te verkopen. Later zorgde Venz voor bekendheid met een reclame waarin de tekst: Het hagelt, het hagelt, grote korrels Venz. Zo geweldig lekker. Venz, Venz, Venz. wordt gezongen op de melodie van "Het regent, het regent"; een tekst van Marijke Philips. In eerste instantie luidde de derde regel van het liedje "zo gezond en lekker", maar nadat Venz wegens misleiding op de vingers werd getikt, werd dit gewijzigd in "zo geweldig lekker". Tot 1992 is deze reclame te zien geweest op de Nederlandse televisie. Daarna werd als reclamekreet in radioreclames (onder meer?) "Venz, voor fans van Venz" gebruikt, ingesproken door Maarten Spanjer.

De verpakking van Venz was ook een grote trekker voor kinderen. In het begin werden er vooral wedstrijden georganiseerd en later was zelf het zogenaamde 'Hagelnieuws' op de achterzijde van het pak te lezen.

 

Later werd Venz overgenomen door Droste deze zijn weer overgenomen door CSM. Die kondigde later aan, het merk Droste (onder meer chocoladeflikken) te willen verkopen. Het concern overlegt nog met verschillende kandidaat-kopers. Daarnaast wil het bedrijf de produktie van Venz-hagelslag verhuizen uit Vaassen (Gelderland), waarschijnlijk naar Baarn. In Baarn staat de fabriek van De Ruijter, een merk dat ook onder CSM valt.

22 maart 1996

Uit protest tegen de nakende sluiting van hun fabriek gaan de 110 werknemers van Droste/Venz uit het Gelderse Vaassen demonstreren in Amsterdam. Moeder CSM wil de Venz-hagelslag in een andere vestiging gaan produceren. Van de produktie van Droste-flikken wil CSM helemaal af. Donderdag 28 maart trekt het personeel door de hoofdstad en deelt paaseitjes uit aan voorbijgangers. Eindpunt is het Amstelhotel, waar de top van CSM een vertrekkend directielid fêteert. De Voedingsbond FNV wil het voorlopig bij ludieke acties houden. De chocolade-arbeiders worden opstandig omdat zij dat ze hun baan verliezen.



NEEM CONTACT OP:

MECHANISCH ERFGOED CENTRUM

TELEFOON: 0321-325 139

ADRES: Dronterweg 29 8251 PA Dronten

 

MEC FEBRUARI 2022