Barford walsen


Dankzij Th Bruin Grond,weg en waterbouw hebben we er weer een prachtige wals bij!

Gebouwd rond 1960 door Aveling Barford (Grantham Engeland) en geïmporteerd door Technische Handelsmaatschappij Akkerman & Co.

Vele jaren dienst gedaan bij Th Bruin en sinds deze week een deel van onze collectie mechanisch erfgoed


 

Aveling-Barford werd opgericht in 1850. Op 16 juli 1895 werd het een naamloze vennootschap onder de naam Aveling & Porter. Vervolgens werden de aandelen verkocht aan de engineeringgroep, AGE (Agricultural & General Engineers) 

Barford & Perkins waren fabrikanten van walsen en landbouwmachines in Peterborough, Engeland, het oorspronkelijke bedrijf was gestart in 1840. In 1920 sloot het zich aan bij de engineeringgroep Agricultural & General Engineers (AGE)

De AGE had geen succes en stortte in 1932 in elkaar. De veertien dochterondernemingen - die halverwege de jaren twintig 10.000 werknemers telden - werden verkocht door de vereffenaar van AGE en de meeste van hen werden weer onafhankelijk.

 

 

 

Twee dochterondernemingen, Aveling & Porter en Barford & Perkins, bleven winstgevend opereren tijdens de ineenstorting van hun moedermaatschappij. Edward Barford van Barford & Perkins, tevens voorzitter van Aveling & Porter, riep de hulp in van R.A. Lister & Co en diens partner Ruston & Hornsby. Lister en Ruston kochten de twee bedrijven van de curator. De producten van alle twee de bedrijven werden uitgerust met dieselmotoren.

Aveling-Barford was vooral bekend om hun lijn van driepuntswalsen, waaronder de kleine GA tot aan de GC. Ook belangrijk voor hun was de op alle wielen aangedreven en op alle wielen gestuurde motorgraders die vaak Leyland Trucks-onderstel gebruikten, Er werd een serie starre dumpers geproduceerd van de RD030 van 30 ton tot de RD050 van 50.

Tussen 1970 en 1980 produceerden ze hun eigen reeks voorladers met 4X4-assen en deze waren uitgerust met zware Cummins-, Leyland- of Ford-dieselmotoren.Foto gallery

NEEM CONTACT OP:

MECHANISCH ERFGOED CENTRUM

TELEFOON: 0321-325 139

ADRES: Dronterweg 29 8251 PA Dronten

 

MEC FEBRUARI 2022